Potápěčské safari Maledivy na luxusní lodi

Termín: 19.3. – 26.3.2017
Trasa: Male atol, Ari atol
Cena: 1 720 USD

Zveme Vás na exotické potápěčšké safari do potápěčského ráje. Na safari poplujeme kolem nádherných ostrůvků s bílými plážemi, na ponorech uvidíte bohatý podvodní svět… Úžasné manty, želvy, rejnoci, žraloky, žralok velrybí vás nadchne svou majestátností…dále se můžete kochat stovkami dalších druhů ryb - všech možných tvarů a barev… plžíci, sweet lips, lulanky. Úžasná je také teplota vody- v celém profilu 28-29 st. Celsia.

Popis lodě Keana

  • Délka: 31 metrů
  • Šířka:8 metrů
  • Podpalubí: 1 kabin
  • Hlavní paluba: jídelna, salon, TV, 4 kajuty
  • 2. paluba: 4 kajuty

Cena zahrnuje

  • transfer letiště-loď-letiště
  • ubytování na lodi s plnou penzí, klimatizované kajuty s wc a sprchou
  • piknik na ostrově
  • denně 1,5l vody, svačina, čaj a káva po ponoru
  • 3 ponory denně, láhve 12l a závaží
  • doprovodnou loď dhoni, ze které se uskutečňují ponory
  • 1.den po příletu 1 ponor, poslední den před odletem 1-2 ponory

Cena nezahrnuje

  • letenku
  • bakšišné / 50 USD /
  • Potápěčské pojištění
  • pronájem pot. materiálu
  • Alko a nealko nápoje na lodi (zdarma je čaj kdykoliv, káva a voda)
  • Pojištění na storno - letenka a zájezd


VSTUPNÍ FORMALITY: ke vstupu do Republiky Maledivy pro občany ČR není zapotřebí víz. Při příletu je však nutné vyplnit příletovou kartu v angličtině.. Je zakázán především dovoz alkoholu v jakémkoli množství (pod sankcí zákazu vstupu) , ačkoli v hotelích, na lodi je k dispozici. Je zakázán rovněž dovoz drog a pornografie. Z Malediv je zakázáno odvážet bez povolení korály a součásti přírody mořské přírody.



Geografická historie Malediv

Základem souostroví se stalo před 65 milióny let obrovské vulkanické pohoří, které po skončení své sopečné aktivity pomalu kleslo pod vodní hladinu. Naštěstí pro nás jen do malé hloubky, ve které se na podmořských horách mohly vytvořit podmínky pro život a vznik korálových útesů. Ty pomalu začaly formovat současnou podobu maledivských atolů spolu s erozivní činností, která změnila ráz původních podmořských hor. Díky těmto procesům se během miliónů let vytvořil tento ráj na zemi. Vzhledem k různým charakterům vodního prostředí se pot. lokality na Maledivách dají všeobecně dělit do několika skupin:

1) Kandu (kanál)

Jsou hluboké průrvy v korálových atolech, kterými do nich a z nich během přílovu a odlivu proudí voda z indického oceánu. Ta je zdrojem velkého množství živin ve formě přinášeného planktonu. Planktonem živící se drobní živočichové jsou pak zdrojem potravy pro větší a větší predátory. Na konci tohoto žebříčku stojí samozřejmě žraloci zastoupení v této oblasti nejčastěji žraloky šedými a útesovými. Kromě nich tyto oblasti vyhledávají i další velcí živočichové jako např. manty, rejnoci, tuňáci, barrakudy,... Tyto lokality jsou voleny pro svoji hloubku nejčastěji jako ranní ponory.

2) Faru

Kruhovitý reef zvedající se většinou z velké hloubky až hladině nebo nad hladinu oceánu.

3) Thila

Podmořský útes, který vznikl uvnitř rozsáhlého atolu. Tyto korálové formace jsou většinou kruhovitého nebo obloukovitého tvaru a končí v hloubkách 8-10m pod mořskou hladinou. Některé z nich se dají obeplavat během jediného ponoru ale jako všechny ponory na Maledivách i tyto jsou nejbohatší na život na straně odkud přicházejí z oceánu živiny.

4) Giri

Ještě menší korálové útvary než Thila, jedná se spíše o homole uprostřed atolů.

Lokality pro potápění

Lví hlava – mořská rezervace s reefem začínající ve 3m, spadajícím prudce do 40m a pak dál do nekonečných hlubin. Kolem 25m můžete najít mnoho jeskyněk. Tento reef je bohatě porostlý měkkými korály a je útočištěm pro velké množství ryb včetně hejn žraloků šedých. Kromě nich tu nacházejí potravu i mořské želvy a další živočichové. Wattaru Kandu – reef jehož vrchol sahá téměř až k hladině a jehož stěny spadají na dno průrvy s max. hloubkou 30m. Jeho nejzajímavější částí jsou velké korálové bloky na straně k oceánu, které vytvářejí převisy pod kterými se často schovávají rejnoci a útesoví žraloci. Lankanfinolhu Faru/ Manta point – proslavená čistící stanice mant, pouze ale v období jihozápadního proudění. Reef stoupající ze 40m, s plochým vrcholem ve 12 m porostlým korály, které jsou domovem „čističů“. K těm připlouvají na pravidelnou nezbytnou očistu manty z otevřeného moře a nechávají se trpělivě zbavovat parazitů. Při troše štěstí zde můžete zažít fantastický podmořský tanec hned několika těchto úchvatných tvorů najednou… Kromě mant se zde zdržují i hejna očnatců, sweetlips, napoleoni, želvy a mnoho druhů murén.

Wattaru Kandu – reef jehož vrchol sahá téměř až k hladině a jehož stěny spadají na dno průrvy s max. hloubkou 30m. Jeho nejzajímavější částí jsou velké korálové bloky na straně k oceánu, které vytvářejí převisy pod kterými se často schovávají rejnoci a útesoví žraloci.

Lankanfinolhu Faru/ Manta point – proslavená čistící stanice mant, pouze ale v období jihozápadního proudění. Reef stoupající ze 40m, s plochým vrcholem ve 12 m porostlým korály, které jsou domovem „čističů“. K těm připlouvají na pravidelnou nezbytnou očistu manty z otevřeného moře a nechávají se trpělivě zbavovat parazitů. Při troše štěstí zde můžete zažít fantastický podmořský tanec hned několika těchto úchvatných tvorů najednou… Kromě mant se zde zdržují i hejna očnatců, sweetlips, napoleoni, želvy a mnoho druhů murén.

Jižní Male Atol:

Cocoa Thila – západní strana tohoto kruhovitého reefu spadá pod hloubku 30m a je tvořena mnoha velkými převisy a jeskyněmi. Ty pokračují na obou – severní i jižní straně útesu a jsou obývané nepřeberným množstvím všech možných druhů ryb. U dalšího korálového útesu, který se nachází cca 200 m od severní části reefu se často zdržují šedí žraloci.

Guraidhoo Kandu South – lokalita proslavená pozorováním šedých žraloků, rejnoků a sib. Tato trhlina v atolu je tvořena dvěma průrvami mezi nimiž se nachází velký útes. Většina pelaktických ryb včetně žraloků je k vidění na začátku trhliny v místě kde reef padá do velkých hloubek. Uvnitř kanálu jsou stěny s častými převisy pokrytými mořskými sasankami a trsy černých korálů.

Ari Atol:

Kudarah Thila – tato lokalita je poměrně členitá a orientačně náročná. Je rozdělena na 4 různě velké korálové bloky, které sedí na platě zvedajícím se z hloubky 40m do 12m. Každý z těchto bloků je v hloubce 15-25m podemlet mořskými proudy a jsou v něm vyhloubeny převisy a jeskyně plné měkkých korálů, gorgonií a korálových rybek, které zde hledají útočiště. Celá oblast je dlouhá cca 100m, dá se obeplavat během jednoho ponoru a je chráněnou mořskou rezervací. Na straně odkud aktuálně přichází proud se dají očekávat žraloci šedí a útesoví.

Hukrueli Faru / Madivaru - v období severovýchodních proudění je toto druhým nejvíce frekventovaným místem kam se stahují manty aby se nechávaly čistit od korálových rybek. Podobně jako většina ostatních čistících stanic i tento reef tvoří plato v malé hloubce - cca 8m a jeho stěny se pomalu svažují až ke dnu ve 30m. Celkově reef měří asi 1km a po celé jeho délce je mnoho čistících stanic. Nejčastěji se ale manty zdržují přibližně v polovině severní strany reefu.

Maaya Thila – opět chráněná mořská rezervace nabízející jeden z nejoblíbenějších ponorů na Maledivách. Důvodem je nepřeberné množství života na tomto reefu – žraloci šedí, útesoví, želvy, kytarovci, rozedranci, ropušnice, murény, clipky, kanicové, tuňáci a barakudy jsou jen zlomkem místního obyvatelstva…

Korálové atoly a reefy v oblasti Malediv se staly osudnými desítkám a možná i stovkám lodí během posledních několika staletí. Mezi nejznámější místní vraky patří např. Corbin, Hayston, Ravestain, Persia Merchant, Prazer Allegria, Guriadhoo,…

Potřebujete poradit? Kontaktujte nás!